(avnjutes bäst med din käraste,
eller i sällskap med vänner, inte ensam framför datorn)
För 2 personer.
(om du väljer soppan som huvudrätt,
som förrätt räcker den till 4 personer)
150 g Charlottenlök, skalad och hackad
100 g Rotselleri, skalad och hackad
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 dl vitt vin
2 frysta humrar, tinade
1 dl timjan färsk, hackad
2,5 dl vispgrädde
Ört-créme fraiche:
2 dl cremé fraiche
1 dl färsk timjan, hackad
salt
svartpeppar
Lets get down to business..
Hetta upp smör i en kastrull.
Fräs löken och sellerin samt tomatprurén någon minut.
Tillsätt vatten och vin, låt det småkoka någon minut.
Plocka nu fram humrarna.
Tag lämpligtvis den största och köttigaste kniven du finner i ditt hem.
Finner du ingen, låna av grannen.
Dela humrarna på mitten (längden då alltså)
Plocka ut så mycket kött du kan ur stjärt och klor.
Tag nu alla skal, och kasta dem i en kastrull, inte i sophinken.
I med lite smör i kastrullen, och låt skalen bli genomvarma.
Häll sedan över din småkokande blandning.
Låt koka samman i ca 15 minuter så att alla smaker hinner att friges.
Glöm inte lägga i 1 dl finhackad timjan också!
När kvarten har gått silar du av soppan, ner i en annan kastrull.
Nu kan du kassera hummerskalen..
Blanda i grädden i soppan.
Skär sedan köttet från hummern i mindre bitar och tillsätt i soppan.
Låt denna stå och småkoka en stund medan du gör i ordning ört-cremé fraichen.
Blanda 2 dl cremé fraiche med 1dl färsk hackad timjan.
Salta och peppra.
Och där var den klar!
Häll upp soppan i en skål och klicka därefter i en klick av ört-cremé fraichen.
Helt perfekt är den en kall vinterdag som denna :)
Och väldigt mättande.
Idag var smul och jag på lite ärenden.
Och vi köpte oss ett nytt knivset, nu när jag är en mästerkock höhö!
Säga vad man vill men bra knivar är a och o oavsett om man är rutinerad eller ej.
I julas på julklappsspelet fick jag en grön kniv, det är en grönsakskniv som har något slags överdrag så att maten inte fastnar på kniven, den är svinbra!
Så idag hittade vi ett set med svarta sådana, Perfekt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar